2013. február 9., szombat

a telnet engedélyezése Windows Vista rendszerben - 2. rész

A felbukkanó ablakban lehetőségünk nyílik néhány alapértelmezettként fel nem települő alkalmazás és szolgáltatás engedélyezésére, vagy a meglévők eltávolítására. Ha a telnet kliensen kívül szeretnénk ha gépünk szerverként is funkcionálna jelöljük be mindkét telnetre vonatkozó dobozt.

 Az OK gomb lenyomása után néhány másodperces konfigurálás következik. Pipáljuk ki a szükséges komponenseket

 • A telnet kliens mostantól a szokásos módon parancssorból használható. Ha azonban bejövő telnet-kéréseket is szeretnénk fogadni, még két dolgot be kell állítanunk. Először is a telnet szolgáltatás alapértelmezettként le van tiltva. Az engedélyezéséhez írjuk be a Start menü "Run" mezőjébe a "services.msc" parancsot, majd a felbukkanó szolgáltatáslistában keressük ki a "Telnet" bejegyzést. Kattintsunk kettőt a sorra, az indítás típusát állítsuk "Automatic"-ra, majd indítsuk el a szolgáltatást.
• Most már csak a jogosultságokat kell kiosztanunk, vagyis meg kell határoznunk, kik csatlakozhatnak telneten keresztül gépünkhöz. Ehhez írjuk be a Start menü "Run" mezőjébe a "lusrmgr.msc" parancsot, majd a felbukkanó ablakban jelöljük ki a "Group" sort és kattintsunk kettőt a "TelnetClients" bejegyzésre. Itt az "Add" gomb megnyomásával felvehetünk olyan helyi vagy tartományi felhasználókat, akiknek engedélyezni akarjuk a hozzáférést.