2012. december 27., csütörtök

a rendszerstabilitási napló ürítése - 2.rész

  •  Ezen a ponton "trükközhetünk" kicsit az adatok későbbi megjelenítését illetően. Ha csak újra szeretnénk indítani a stabilitási adatok gyűjtését, egyszerűen lépjünk a következő pontra. Ha azonban el szeretnénk tűntetni minden korábbi bejegyzést, és ismét 10-es pontszámmal nekivágni a munkának, ki kell ürítenünk a Windows eseménynaplóját. Ezt csak abban az esetben tegyük meg, ha a későbbiekben nem lesz szükségünk a naplóban található egyéb információkra sem. Az eseménynapló ürítéséhez nyissuk meg az Event Viewert az "eventvwr.msc" paranccsal. A bal oldali fa-struktúrában bontsuk ki a "Windows Logs" mappát és jelöljük ki rendre a "Application", "Security" és "System" naplókat, majd jobbkattintás után válasszuk a "Clear Log" parancsot. A felbukkanó kérdésre, miszerint mentjük-e a naplófájlt válaszoljunk nemet (vagy igent, ha szükségünk lesz még az adatokra). Zárjuk be az eseménynaplót. 
  • Váltsunk vissza a feladatütemező ablakába, a jobb oldali feladatsávban pedig kattintsunk az "Enable", majd a "Run"parancsra, hogy újra engedélyezzük a diagnosztikai eszközt.
  • Váltsunk vissza a hármas pontban nyitott parancssorba, majd adjuk ki a következő utasítást: 
start /B %systemroot%\system32\racagent.exe 

Zárjuk be a parancssort. Ha a korábbiakban nem töröltük az eseménynaplót, az adatgyűjtés most megkezdődik és 5-10 percen belül újrarajzolódik a stabilitási görbe. Ha töröltük a naplóbejegyzéseket, azt láthatjuk, hogy a grafikon visszaállt eredeti állapotába, újrarajzolásához pedig mostantól számítva 24 órának kell eltelnie.

2012. december 8., szombat

a rendszerstabilitási napló ürítése - 1.rész

A Reliability and Performance Monitor egy diagnosztikai eszköz, mely számítógépünk és a Windows rendszer stabilitását követi figyelemmel, minden rendszer- vagy alkalmazáshibát feljegyez és egy grafikonon ábrázolja a megbízhatóság alakulását az idő függvényében.
A rendszerstabilitási monitort két okból kifolyólag akarhatjuk alaphelyzetbe állítani. Az első eset, ha a a diagnosztikai adatbázis megsérült és az adatok hibásak, vagy egy idő után nem frissülnek. Ha sokat használjuk tesztelésre a rendszert és elszaporodtak a rendes esetben elő nem forduló hibák, a grafikon csalóka képet mutathat rendszerünk állapotáról, mely különben stabil lenne, de néhány inkompatibilis program belerondított a statisztikába. Ebben az esetben jól jöhet, ha kiüríthetjük a rendszerstabilitás-mérő naplóját, hogy "tiszta lappal" kezdhessük újra a mérést.

• Nyissuk meg a feladatütemezőt a "Control Panel/System and Performance/Administrative Tools" mappában lévő "Task Scheduler" ikonra kattintva. A "View" menüben válasszuk a "Show Hidden Tasks" parancsot, hogy a rendszerfeladatok is láthatóvá váljanak.

• Bontsuk ki a "Task Scheduler Library/Microsoft/Windows/RAC" fát, és kattintsunk a "RAC" elemre. A középső konzolban jelöljük ki a "RACAgent" bejegyzést, majd a jobb oldali feladatsávban kattintsunk az "End", majd a "Disable" parancsra. Hagyjuk nyitva az ablakot.

• Nyissunk egy emelt jogosultsági szintű parancssort (jobb kattintás a "Command Prompt" ikonra és "Run as administrator"), majd adjuk ki a következő parancsot:

del /s /q "c:\ProgramData\Microsoft\RAC\"

Hagyjuk nyitva a parancssort. Fontos megjegyezni, hogy ezzel a művelettel elveszhetnek a korábbi statisztikák, és kizárólag azok az adatok lesznek újragenerálhatók, melyek még szerepelnek az eseménynaplóban. (Ez általában több hónapnyi adatot jelent).