2009. május 31., vasárnap

az alvó üzemmódból történő felébredés megakadályozása


A Windows Vista fejlett energiagazdálkodási rendszere immár lehetővé teszi a hibrid alvást, mely ötvözi a készenléti üzemmód és a hibernálás előnyeit. A számítógép ugyan csak készenléti üzemmódban van, de akkor sem történik baj, ha a tápellátás valamiért megszűnik, mert az elalváskor egyben a hibernációs fájl is elkészül. Előfordulhat azonban, hogy a számítógép váratlanul felébred a készenléti állapotból, kellemetlen pillanatokat okozva ezzel a tulajdonosnak. A rendszer hirtelen ébredésének több oka lehet, ezek közül az egyik leggyakrabban előforduló,
hogy korábban valamilyen feladat lett beütemezve, melynek opcióként megadtuk, hogy a futáshoz ébressze fel a számítógépet. Ha nem szeretnénk meglepetéseket okozni saját magunknak, kapcsoljuk ki a feladatok beállításainál ezt a lehetőséget. Ehhez nyissuk meg a feladatütemezőt a "taskschd.msc" paranccsal, majd kattintsunk kettőt a kívánt feladat bejegyzésére és a "Conditions (körülmények)" fülön vegyük ki a pipát a "Wake the computer to run this task (A feladat futtatásához a számítógép felébresztése)" jelölődobozból.

A jelenség egy másik okozója a hardvereszközök gyári beállítása lehet, mely főként modemek és hálózati interfészek esetén vezethet hasonló eseményhez. Egyes hálózati kártyák és modemek képesek egy úgynevezett "magic packet", azaz speciális adatcsomag hatására felébreszteni a készenlétben lévő (vagy akár ATX-szabványú táppal szerelt és kikapcsolt) számítógépet. Ahhoz, hogy a hálózati interfész ne figyeljen semmilyen vezérlőcsomagot, csatlakozási állapotváltozást, és egyéb támogatott módon se ébreszthessék fel a gépet, nyissuk meg az eszközkezelőt a "devmgmt.msc" paranccsal, majd nézzük végig Wake-On-LAN-képes eszközeinket. Nyissuk meg a kiválasztott hardver tulajdonságlapját, majd az "Advanced (speciális)" fülön állítsunk be a képhez
hasonló értékeket.

Ügyeljünk rá, hogy az eszköz konfigurációja ne akadályozza meg a számítógép alvási üzemmódba lépését, valamint kapcsoljuk ki a hardveregység "ébresztő-funkcióját" is. Ezeket a beállításokat a "Power Management (energiagazdálkodás)" fülön találhatjük.

3 megjegyzés:

Brave írta...

köszi a tippet! ;)

valdemor írta...

Szívesen, örülök hogy segített a cikk.

hzs3921 írta...

Telepítek Vistát boldog-boldogtalannak, de én magam még mindig nem szántam rá magam, hogy a jó öreg XP-met leváltsam egy memóriazabálób oprendszerre. Szóval engem nem igazán lehet megfogni a csilli-villi extrákkal, mert a gépem munkagép. Talán majd ha az új Windows 7 meggyőz. Ez csak egy magánvélemény!